Головна    Новини   Все, що потрібно знати про готельні міні-бари

Все, що потрібно знати про готельні міні-бари

Все, що потрібно знати про готельні міні-бари

Ми вже писали статті про використання різних технологій при виготовленні міні барів, а також про основні відмінності їх від міні холодильників. Зараз, враховуючи тенденцію економії коштів і ресурсів, нам хотілося б знову торкнутися цієї теми.

Дійшовши до етапу оснащення готельних номерів, отельер зустрічає на ринку три види міні барів. Міні холодильники, термоелектричні і абсорбційні міні бари. Інших технологій на сьогоднішній день не існує, тому розглянемо всі три типи детальніше.

 

Отже, міні холодильник. Яким би не був його розмір, це перш за все холодильник, тобто працює він за компресорною технологією. Плюсом цієї технології є звичайно ж наявність мінусової температури і більший, ніж в міні-барах, об'єм. Міні холодильник зручний для використання в котеджах і апартаментах (де передбачена окремо зона кухні, а також в офісах. Проте міні холодильник не зовсім підходить для використання в готельних номерах. Головною причиною є все той же компресор, який видає певний шум.

Всі ми знаємо, що холодильники працюють за принципом вмикання-вимикання, і робота навіть найтихішого компресора (особливо у момент його вмикання) все одно турбуватиме гостя, особливо вночі. Конфігурація готельних номерів не дозволяє встановити міні холодильник в окремому приміщенні, його краще було б розташувати біля ліжка, але у цьому випадку навіть дуже тихий звук, що видає міні холодильник, просто не дасть гостю заснути. Адже все, чого хоче гість в готелі, особливо якщо йдеться про бізнесі-готелі, просто відпочити перед діловою зустріччю або після важкої дороги.

Енергоспоживання міні-холодильника залежить від класу. Зараз майже всі компресорні холодильники мають клас енергоспоживання не нижче А, тобто є досить економічними, проте на сьогоднішній день міні холодильники вже поступаються міні барам в питаннях економічності. Пояснюється це перш за все тим, що виробники постійно працюють над питанням зменшення енергоспоживання, і нові моделі міні барів вже мають клас енергоспоживання не нижче А+.

 

Другим видом є термоелектрична технологія, заснована на ефекті Пельтье. Ми вже писали велику статтю про дану технологію, тому зупинимося на основних характеристиках.

Суть даного ефекту полягає в тому, що, коли електричний струм проходить крізь елемент Пелтье, він генерує охолоджування. Таким чином, досягнення низьких температур здійснюється без вживання всіляких газів. Ця технологія перш за все безпечна для довкілля, а це, в світлі проблеми екології, дуже важливо. Проте відсутність газів є єдиним її плюсом. Річ у тім, що ефект охолоджування є короткочасним, тобто одного ефекту Пельтье недостатньо. Температура в середині має бути низькою постійно, для цього в термоелектричних міні барах використовується невеликий вентилятор, такий як в комп'ютерах для охолодження системного блоку. Саме наявність постійно працюючого вентилятора збільшує витрати електроенергії, а також приводить до певного шуму, який, знову таки, неприйнятний в готельному номері.

Якщо використовується недостатньо потужний вентилятор, то і охолоджування буде неефективним, і якщо температура в номері буде вища за норму, то відповідно і робоча температура міні бару теж підніметься, адже вентилятор буде просто проганяти тепле повітря, не охолоджуючи «процесор» пристрою.

 

Таким чином, ми з'ясували, що компресорний міні холодильник і термоелектричний міні бар не є ідеальними для оснащення готельних номерів. Тепер розповімо про технологію абсорбції, прийняту у всьому світі за основу при виготовленні міні-барів для готелів.

При використанні даної технології рідина (хладагент), що використовується для охолодження, циркулює в замкнутій системі і, досягаючи певної температури, виражаючись доступною мовою, "забирає" тепло собі. Абсорбційні міні-бари абсолютно безшумні, оскільки в них відсутній блок живлення, вентилятор, компресор або який або інший рухливий механізм. Вони були спеціально розроблені для використання в готелях, і їх конструкція передбачає всі нюанси, наприклад, можливість вбудувати міні-бар у тумбочку, шафу або будь-який інший елемент меблів. При цьому найчастіше в комплект міні бару входять слайдери - спеціальні кріплення, за допомогою яких дверцята тумбочки відкриваються одночасно з дверцятами міні-бару.

По-друге, як ми вже сказали, технологія абсорбції абсолютно безшумна. Як правило, готельні номери досить невеликі, і в них просто немає місця для агрегату, який видає сторонні звуки. У даному ж випадку Ви можете встановити міні-бар де завгодно. Погодьтеся, гостю буде зручно просто простягнути руку і дістати холодний напій, не встаючи з ліжка і не відриваючись від перегляду футбольного матчу :-) І при цьому жодного дискомфорту від сторонніх шумів.

Ну і, звичайно ж, дуже важливим моментом є економічність технології абсорбції. Це досягається, перш за все, тим, що міні-бару зовсім не обов'язково працювати 24 години в добу. Набравши певну температуру, він вимикається, тобто працює за принципом холодильників. Коли температура підвищується, він знову починає працювати. Прогресивні виробники постійно працюють над удосконаленням готельних міні-барів. Цього вимагає від них ринок і тенденції все більшої економії ресурсів.

Так наприклад, фабрика Omnitec Systems SL розробила декілька дуже важливих удосконалень, що дозволяють зменшити витрату електроенергії при одночасному збільшенні ККД міні-бару (тобто досягнення нижчої температури). Фабрика розробила велику за розміром охолоджувальну пластину, яка розміщується усередині міні-бару і забезпечує охолоджування. Пластину зробили тоншою, щоб вона не займала багато місця усередині міні-бару, але збільшили її площу. Таким чином, охолодження досягається швидше, а електроенергії для досягнення потрібної температури витрачається менше. Для моделей із скляними дверцями була розроблена спеціальна конструкція дверей з потрійним склопакетом, який дозволяє довше утримувати холодне повітря в міні-барі.

Дуже важливим досягненням заводу є особливий сплав труби, в якій циркулює газ. Фабрика досягла повної відсутності корозії в охолоджувальному агрегаті, що сприяє довгостроковій і безперебійній роботі міні-бару.

Ми сподіваємося, що наша стаття допоможе Вам зробити правильний вибір.

Бажаємо більше вдячних гостей у Вашому отелі.